Вече няма никакво съмнение, че държавната администрация се провали в опита

...
Вече няма никакво съмнение, че държавната администрация се провали в опита
Коментари Харесай

Още 5 недомислици в програмите за подкрепа на хората и бизнеса

Вече няма никакво подозрение, че държавната администрация се провали в опита да обезпечи навременна и съответна помощ на компании и жители в пандемията. Ако при започване на изключителното състояние грешките и неработещите процедури можеха да се оправдават с невижданата обстановка и общия ступор, съвсем година по-късно това оправдание е изчерпано. Виждат се провали на всички нива – от дизайна на схемите за поддръжка, които постоянно остават неусвоени, през бумащината, до недомислени основни въпроси към самото погашение на помощите.

Вторият локдаун след октомври и възобновените и нови схеми за поддръжка извадиха на ярко още недомислици. Много от тях имат един общ знаменател – финансирането при множеството ограничения е през оперативните стратегии. Така сякаш незабавните помощи, доста от които ориентирани към дребни компании и елементарни жители, се затормозяват от правила, направени за многомилионни планове. Правителството можеше да си спести това, в случай че най-малко част от ограниченията бяха поети от националния бюджет. Такива решения ще се разискват едвам в този момент – след дъжд качулка.

Друг общ знаменател е стремежът на държавното управление да преследва безмилостно и последната стотинка спестовност, когато става дума за непосредствено подкрепяне на жителите. С непоклатимото разбиране, че у хората има присъщ блян да се преметне властта, кабинетът залага условия и периоди, които единствено изнервят още повече хиляди фамилии, оставени без приходи в последните месеци. Някои от тези неточности се признават с половин уста, само че за поправянето им и дума не се отваря - в противен случай, месец след месец те се мултиплицират, а лъжите се повтарят с убеждението, че най-сетне ще станат истина.

 

Как да получим 90 стотинки поддръжка

 

Отчаянието на държавното управление към осъществяването на схемите за поддръжка на бизнеса пролича в екзотичното решение на Националната организация по приходите (НАП) да се превъплъти в разходна институция, за да раздаде по-експедитивно парите по новата скица за поддръжка за оборотен капитал под шапката на оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ ( лева.). По схемата могат да аплайват компании, затворени по силата на ограничаващите ограничения, от октомври до края на януари, като поддръжката е 20 или 10% от оборота (по-ниският предел е за затворени обекти в моловете).

Изборът на Национална агенция за приходите не е инцидентен, тъй като институцията е с релативно добре развити електронни услуги и цялото кандидатстване бе през функционалности, които по този начин или другояче се употребяват. Приходната организация има и потенциал да направи оптимално бързо инспекции, доколкото схемата е за поддръжка на оборота. В Национална агенция за приходите се гордеят, че над 30% от кандидатствалите компании са получили помощта в 7-дневен период от крайната дата за кандидатстване, което в действителност е нечувано бързо. Това обаче не заличава недъзите на програмата.

Благоевградската компания „ Стелван 2018 “ да вземем за пример получи по тази мярка числом и словом 90 стотинки. Смешната сума се оказа плод на неточност на юриста, подавал документите, който погрешно е попълнил данните за оборота и вместо 4500 лева е декларирал оборот от 4,5 лева Така помощта, която компанията следва да получи, се оказва 90 стотинки вместо 900 лева Фирмата обаче не може да поправи грешката. При оперативните стратегии е категорично неразрешено да се вършат корекции в бюджета на плана след осъществено заплащане, разясниха от Национална агенция за приходите. А това евентуално не е единствената компания с неточности в документите, при които заплащането е минало-заминало и е в ущърб на съответната компания. Както „ Сега “ писа, в листата с изплатена помощ по схемата имаше и други компании с получени подозрително ниски помощи под 100 лева

 

Теоретично елементарна скица с купища бумаги 

 

От НАП се кълнат, че документите по схемата за поддръжка посредством оборотен капитал е оптимално опростена, тъй че с документите да могат да се оправят и счетоводителите, без нужда от консултантска помощ. Данните, които следва да се посочат, са минимални като количество, твърдят от Национална агенция за приходите. Проблемът е, че и 9 лева да получи една компания, то това се води асимилиране на еврофондове с план. Този " план " върви с всички нормални условия - би трябвало да има отчетност и одитни следи, би трябвало да се показват фактури и прочие

В някои случаи компаниите ще би трябвало да обявят процедури за избор на реализатор при надхвърляне на минималните разходни прагове по Закона за ръководство на средствата от Европейски Съюз. Задължително условие е и публичността - хиляди компании би трябвало да разпечатат дребни плакатчета, в които е указано какви пари са получили. Такива плакати към този момент се появиха из входните порти в огромните градове. При привършване на дейностите " плановете " се водят със период на осъществяване 3 месеца. Въпреки че касаят използване на остарели разноски, получателите на помощта би трябвало да пратят текстови файл с къс доклад на " плана ". 

За хора, които не са работили с европейски стратегии, всичко това звучи комплицирано. Показателен е и огромният % от неверно подадени заявки при групата от компании, които имат право на 10% поддръжка от оборота - търговски обекти на територията на молове. В изискванията за кандидатстване не е конкретизирано на явен и понятен език, че право да аплайват имат единствено затворените магазини в моловете, въпреки че документът препраща на няколко места към заповедите на здравния министър, с които бяха затворени точно тези обекти. Така доста компании са подали погрешно документи. По неокончателни данни неприемливите заявки са към 40%. При проверка на място в тези обекти се е оказало, че има и сдружения, които са знаели, че нямат право, само че са решили да пробват да се промушат сред капките.

 

Запор на помощ поради усложнения

 

Правителството направи някакъв нескопосан опит да регистрира обстоятелството, че хората, които ще получат помощи, са в затруднено състояние и може да имат неуредени обществени отговорности. През септември бе изменено постановлението, което задължава всички разпоредители с бюджет да осведомят Национална агенция за приходите и митниците, в случай че заплащат суми по контракти над 30 000 лева Правителството реши, че всичко това няма да важи за суми, изплащани от еврофондовете по ограниченията за справяне с пандемията. Тази промяна обаче не бе последвана от експлицитна законова възбрана сумите да се насочват за наложително осъществяване, в случай че има наложени запори. Част от получателите на поддръжката за оборот са точно в тази догадка.

От Национална агенция за приходите акцентират, че компаниите с нови обществени отговорности, насъбрани около пандемията, не са изключени от програмата, а присъединяване е неприемливо единствено за тези със остарели отговорности отпреди януари 2020 година, които не са разсрочени или обезпечени. Дори и да са възможни обаче, някои от фирмите имат наложени запори върху сметките си и част от помощта би трябвало да се насочи към покриване на отговорностите. Фирмите въпреки всичко взимат част от помощта, тъй като данъчните имат право да разрешат неотложни заплащания за разноски, свързани с главната активност на компанията, в това число заплати. С пари от еврофоновете обаче не могат да се заплащат забавени налози - този разход е неприемлив. Така се оказва, че компанията не може да извърши непринудено задължението си, макар че е получила помощ и разполага с парите, които й се прибират за наложително заплащане на същото обвързване.

Едва тези дни бе решен и аналогичният проблем със запорирането на обезщетения за насилствен престой, които до края на м.г. бяха 24 лева дневно. Това стана едвам откакто омбудсманът Диана Ковачева би паника, че получава сигнали от хора, останали без поддръжка, защото обезщетенията са отишли непосредствено при частните правосъдни реализатори. От изключенията обаче не беше извадена наградата за работа на първа линия от 1000 лева, защото тя се води трудов приход.

 

Здравните вноски за локдауна - няма да платим

 

От 2-3 седмици общественият министър Деница Сачева подвежда хората в насилствен неплатен отпуск, че заплащането на здравните вноски за този интервал е тяхно обвързване. Броени седмици преди изборите това е скандално посегателство на осигурителни права. Казусът явно бе проспан при правенето на антикризисния закон, а в този момент ГЕРБ отхвърля да поправи този собствен пропуск. Вместо това ръководещите първо съвсем намерено приканиха хората да не си заплащат дължимите здравни вноски, след което ги посъветваха да платят с парите, които получават от страната. Накратко казано - ние ви плащаме, а вие ни върнете парите.

Законът за здравното обезпечаване обаче е безапелационен, че тези вноски не са обвързване на служителя - служителят заплаща единствено когато е в неплатен отпуск по свое предпочитание. Ако неплатеният отпуск е заради престой и индустриална нужда, здравната вноска е напълно за сметка на работодателя. В момента имаме трета догадка - престоят е разпореден от държавен орган и за него нямат виновност нито служащият, нито шефът му. Тази догадка трябваше да бъде регламентирана още предходната пролет в закона, а цената й не е висока - в такива случаи се заплаща 26 лева минимална вноска на месец. Тази цена обаче не е измежду целите, по които другояче напълно безрезервно министър председателят обича да хвърля пари.

България от дълго време има проблем с големия дял на хората без здравно обезпечаване - той се усилва и без помощта на държавното управление. Миналата година хората без здравни осигуровки са се нараснали с над 30% и към този момент са съвсем 700 000, без да броим идващите от чужбина. Очевидно тази голяма група без осигурителни права не тормози ръководещите.

 

Бавно, по-бавно, най-бавно - " Запази ме "

 

Стотици милиони левове трябваше да бъдат раздадени на стотици хиляди наранени от локдауна за три седмици, в случай че се има вяра на премиерските обещания. Три месеца по-късно подкрепените по главната мярка, ориентирана към хората - " Запази ме ", са 43 000, а изплатената сума едвам надвишава 20 млн. лева От самото начало мярката е придружена с бюрократични проблеми и забавяния, за които - естествено - отговорни са хората, че позволяват неточности. Описвахме няколко пъти недомислиците по тази стратегия - дългите периоди за подаване и обработка на документите, неизчерпателния кръг от възможни за подкрепяне действия и така нататък Социалният министър също направи рядко самопризнание, че не е трябвало да желаят хиляди банкови сметки от хората и да се пишат хиляди платежни нареждания.

Всичко това в идващия стадий от мярката, започващ всеки миг, може да се стори ария. Причината е, че поука от позволените дотук неточности не е взета и дизайнът на мярката става още по-сложен. От този месец (когато се кандидатства за януари) получаваната поддръжка не е твърда сума - 24 лева, а 75% от осигурителния приход на индивида. Това е отлична вест за хората, тъй като на процедура ще получават цялостен приход за рецесията. Големият въпрос е по кое време ще стане това. Обработката на документите и инспекцията на подадената в тях информация се прави от Агенцията по заетостта, а тя за пръв път ще борави с данни за осигурителния приход. Предстои да забележим какъв брой бързо ще се обработват документите. Агенцията и министерството явно не бързат - от 10 февруари във Facebook стои обещанието " напълно скоро АЗ да даде на работодателите спомагателна информация посредством лесни образци и стъпки, с цел да се избегне през цялото време допускането на неточности при кандидатстване ". Седмица по-късно обществените профили на двете институции не престават да бълват обилие от рекламни материали (впрочем с комичния резултат, че всяка нова листовка всява паника у читателя, че още веднъж са направени промени в условията), само че не и въпросните инструкции. Това може да се окаже печеливша тактика - всеки нов кръг от бюрократичния пъкъл прави предния да наподобява елементарен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР